Tanfolyamok 

Elméleti képzésünk folyamatosan, online is elérhető!Megnézem a terepgyakorlati helyszíneket és időpontokat.


Teszteld gombaismereti tudásod, töltsd le tudásfelmérő tesztünket!

Mire jó a tanfolyam?

Az képzés kiváló lehetőséget biztosít számodra, hogy megismerd a leggyakoribb ehető és mérges gombákat, tanulj eme csodás élőlények kialakulásáról, életmódjukról, gombamérgezésekről és élettani hatásaikról.
A túrákon további kiváló alkalmad nyílik, hogy megfigyeld élőhelyüket, termőidejüket.
Lehetsz teljesen kezdő, vagy akár rendelkezhetsz többéves tapasztalattal, a tanfolyam mindenképp tartogat újdonságokat számodra!
Egy rutinos gombász, aki generációkon keresztül öröklődő tudását alkalmazza, 15-20 ehető gombafajt gyűjt és fogyaszt. A tanfolyam végeztével, ennek a fajszámnak a többszörösét tudod majd biztonsággal felismerni és elkülöníteni a mérgezőktől.

Amint fentebb említettem már a gombászásban nagyon fontos az élőhely ismerete, olyannyira, hogy a sikeres gombatalálat legtöbbször ezen múlik!

Az étkezési gombák gyűjtésében akkor lehetsz sikeres, ha megfigyeled a gomba élőhelyét! Felismered a növényeket, esetleg más gombákat, amik a keresett faj partnerei lehetnek. Ezek segíthetnek abban, hogy ne ródd feleslegesen a kilométereket, hanem célirányosan a legjobb területeken gyűjtögess. Ha ennek a tudásnak birtokában vagy, a siker szinte biztosnak mondható, már csak megfelelő időjárásra van szükség.

"Mindenki tudja, hogy gomba csak akkor nő, ha eső is van..."

Természetesen ez így van. Csakhogy eső után, nem mindegy mikor, és mit keresel. Ha a megfelelő időpontot választod ki, gyakran egy teli kosár gombát is hazavihetsz. Ellenkező esetben vagy túl fiatal, vagy túl öreg példányokat találsz, amiket nem tudsz már hasznosítani.

A tanfolyamon egy átfogó ismeretet sajátíthatsz el és válhatsz sikeres gombásszá!

Az elméleti képzésről

Abban bizonyára te is egyetértesz velem, hogy a legátfogóbb gombismereti tudást a terepen lehet elsajátítani. Akkor miért is van szükség az elméleti képzésre? Hát erre nagyon egyszerű a válasz.

A gombatanfolyamok segítenek neked felismerni az ehető és mérgező gombák egy részét, de mindenképp figyelembe kell venni azt, hogy a gomba termőtestek megjelenése teljesen időjárásfüggő. Ez azt jelenti, hogy több év tapasztalatával kell rendelkezni ahhoz, hogy a legalapvetőbb gombafajokkal megismerkedj. Ezt a tudást viszont az elméleti oktatás során megalapozhatod, sőt mi több, gyakorlással olyan szintre fejlesztheted, hogy magabiztosan állsz majd neki a gombák felkutatásának, és nagy valószínűséggel eredményesebb leszel, mint ha csak úgy nekivágnál a vadonnak. 

Az online képzés azért nagyszerű dolog, mert akár szezonon kívül is használhatod és mire gombászásra kerül a sor te már tudni fogod, hogy milyen gombát, hol és mikor kell keresni, megspórolva ezzel sok-sok eredménytelen túrát. Hidd el, hogy én is így kezdtem, és ennek eredményeként sokszor találok olyan helyeken csodálatos gombákat, amire mások nem is gondolnak.

Jelenleg több, mint 243 videóleckével állunk rendelkezésedre, ami több órányi tananyagot jelent. A leckék hossza 2-13 perc között változik. 190 gombahatározó videó, 33 nemzetség videó, 25 szervezettan, rendszertan, élőhelyismeret, toxikológia, és összefoglaló található jelenleg az oldalon. Ez a szám folyamatosan bővül.


A tantermi és online oktatás közötti különbségek

Tantermi képzésnél

 • Sok idő megy el utazással. Ez nem csak időbe, de plusz pénzbe is kerül.
 • Meghatározott napokon és időben zajlik az oktatás, függetlenül attól, hogy felkészült vagy-e.
 • A tantermi képzéseken leadott anyag az oktatók tulajdona, tehát a tanfolyamot követően csak az az anyag áll majd rendelkezésedre, amit a füzetedbe jegyzetelsz. Ez nem tartalmaz képeket, hanganyagot stb... (kivéve abban az esetben, ha ajánlatunk tartalmaz hozzáférést videó tanagyagokhoz)
 • A tantermi képzést csak akkor ismételheted, ha újra kifizeted a részvételi díjat.
 • Gombát határozni ezután csak jegyzetfüzetből és a memorizált tananyag segítségével tudsz, és itt újra megemlíteném a kép és hanganyag hiányát.
 • Kérdéseidet az előadások alkalmával felteheted, de az idő szűkössége miatt lehet, hogy csupán néhány percben kapsz rövid választ.
 • A tantermi oktatás és a csoport élménye egyesek számára fontos tényező, amit mással nem igazán lehet helyettesíteni.

Online képzés esetén

 • Otthonról, kényelmesen, plusz költség és utazgatás nélkül tudsz tanulni.
 • Te szabod meg, hogy mikor és milyen tempóbán végzed el a képzést, mindezt felkészültségi szintedtől függően.
 • Amint a tanfolyam részvételi díját befizeted (48 órán belül) a képzés teljes kép és hanganyagához korlátlan ideig hozzáférsz, csak internetre van szükséged.
 • Ha egyszer beiratkoztál, csak rajtad áll hogy hányszor ismételsz.
 • Ha gombát gyűjtesz a videókat bármikor használhatod gombahatározási célra.
 • Minden tanulónk 20 perc, egyéni konzultációra jogosult. Messengeren keresztül, egy előre egyeztetett időpontba felteheted kérdéseidet, amikre örömmel válaszolok.
 • Csoporttársaiddal és oktatóddal, csak a terepgyakorlatokon találkozol.

Gyakorlati oktatás

 • A gyakorlati oktatások előre egyeztetett helyszínekről, és időpontban indulnak.
 • A helyszínek megközelítése egyénileg történik.
 • A találkozót követően az erdőlátogatás szabályait betartván, begyűjtünk minden olyan gombafajt, amit érdemesnek találunk további vizsgálatra, vagy étkezésre.
 • Az erdőben gyűjtött gombákat a kirándulás végén átnézzük és részletesen megbeszéljük, hogy mi az a gombafaj, amit találtunk, illetve ehető vagy sem.
 • A kiránduláson gyűjtött étkezési gombákat alapos vizsgálat után mindenki hazaviheti. A gyakorlati oktatás helyszíneit, és időpontjait az alább gombra kattintva láthatod!

Az általunk indított képzés ismeretterjesztő jellegű. Szakképesítést nem ad.
A vadon gyűjtött gombákat, minden esetben meg kell mutatni gomba-szakellenőrnek!