Tanfolyamok

Elméleti képzésünk folyamatosan, online elérhető.


Terepi oktatás legközelebb tavasszal... :)

Mire jó a tanfolyam?

Az online képzés kiváló lehetőséget biztosít számodra, hogy megismerd a leggyakoribb ehető és mérges gombákat, tanulj eme csodás élőlények kialakulásáról, életmódjukról, gombamérgezésekről és élettani hatásaikról.

A túrákon további kiváló alkalmad nyílik, hogy megfigyeld élőhelyüket, termőidejüket.

Lehetsz teljesen kezdő, vagy akár rendelkezhetsz többéves tapasztalattal, a tanfolyam mindenképp tartogat újdonságokat számodra!

Egy rutinos gombász, aki generációkon keresztül öröklődő tudását alkalmazza, 15-20 ehető gombafajt gyűjt és fogyaszt. A tanfolyam végeztével, ennek a fajszámnak a többszörösét tudod majd biztonsággal felismerni és elkülöníteni a mérgezőktől.

A gombászásban nagyon fontos az élőhely ismerete és a siker legtöbbször ezen múlik!

Az étkezési gombák gyűjtésében akkor lehetsz sikeres, ha megfigyeled a gomba élőhelyét! Felismered a növényeket, esetleg más gombákat, amik a keresett faj partnerei lehetnek.            Ezek segíthetnek abban, hogy ne ródd feleslegesen a kilométereket, hanem célirányosan a legjobb területeken gyűjtögess. Ha ennek a tudásnak birtokában vagy, a siker szinte biztosnak mondható, már csak megfelelő időjárásra van szükség.

Mindenki tudja, hogy gomba csak akkor nő, ha eső is van.

Természetesen ez így is van. Csakhogy eső után, nem mindegy mikor és mit keresel. Ha a megfelelő időpontot válsztod ki, gyakran egy teli kosár gombát is hazavihetsz. Ellenkező esetben vagy túl fiatal, vagy túl öreg példányokat találsz, amiket nem tudsz már hasznosítani.

A tanfolyamon egy átfogó ismeretet sajátíthatsz el és válhatsz sikeres gombásszá!

Az elméleti képzésről

Abban bizonyára te is egyetértesz velem, hogy a legátfogóbb gombismereti tudást a terepen lehet elsajátítani. Akkor miért is van szükség az elméleti képzésre? Hát erre nagyon egyszerű a válasz. A gombatanfolyamok segítenek neked felismerni az ehető és mérgező gombák egy részét, de mindenképp figyelembe kell venni azt, hogy a gomba termőtestek megjelenése teljesen időjárásfüggő. Ez azt jelenti, hogy több év tapasztalatával kell rendelkezni ahhoz, hogy a legalapvetőbb gombafajokkal megismerkedj. Ezt a tudást viszont az elméleti oktatás során megalapozhatod, sőt mi több, gyakorlással olyan szintre fejlesztheted, hogy magabiztosan állsz majd neki a gombák felkutatásának, és nagy valószínűséggel eredményesebb leszel, mint ha csak úgy nekivágnál a vadonnak.  Az online képzés azért nagyszerű dolog, mert akár szezonon kívül is használhatod és mire gombászásra kerül a sor te már tudni fogod, hogy milyen gombát, hol és mikor kell keresni, megspórolva ezzel sok-sok eredménytelen túrát. Hidd el hogy én is így kezdtem, és ennek eredményeként sokszor találok olyan helyeken csodálatos gombákat, amire mások nem is gondolnak. Jelenleg több mint 120 videóleckével állunk rendelkezésedre, ami több órányi tananyagot jelent. A leckék hossza 2 perc és 13 perc között változik. 72 gombahatározó videó, 33 nemzetség videó, 19 szervezettan, rendszertan, élőhelyismeret, toxikológia videó, és 3 összefoglaló található jelenleg az oldalon. Ez a szám folyamatosan bővül.


Miért érdemes az online képzést választanod a tantermi oktatás helyett

Tantermi képzés

Sok idő megy el utazással. Ez nem csak időbe, de plusz pénzbe is kerül.

Meghatározott napokon és időben zajlik az oktatás, függetlenül attól, hogy felkészült vagy-e.

A tantermi képzéseken leadott anyag az oktatók tulajdona, tehát a tanfolyamot követően csak az az anyag áll majd rendelkezésedre, amit a füzetedbe jegyzetelsz. Ez nem tartalmaz képeket, hanganyagot stb...

A tantermi képzést csak akkor ismételheted, ha újra kifizeted a részvételi díjat.

Gombát határozni ezután l csak jegyzetfüzetből és a memorizált tananyag segítségével tudsz, és itt újra megemlíteném a kép és hanganyag hiányát.

Kérdéseidet az előadások alkalmával felteheted, de az idő szűkössége miatt csupán 1-2 percben kapsz választ.

Online képzés

Otthonról, kényelmesen, plusz költség és utazgatás nélkül tudsz tanulni.

Te szabod meg hogy mikor és milyen tempóbán végzed el a képzést, mindezt felkészültségi szintedtől függően.

Amint a tanfolyam részvételi díját befizeted a képzés teljes kép és hanganyagához korlátlan ideig hozzáférsz, csak internetre van szükséged.


Ha egyszer beiratkoztál, csak rajtad áll hogy hányszor ismételsz.

Ha gombát gyűjtesz a videókat bármikor használhatod gombahatározási célra.

Minden tanulónk 20 perc, egyéni konzultációra jogosult. Messengeren keresztül, egy előre egyeztetett időpontba felteheted kérdéseidet, amikre örömmel válaszolok.

Gyakorlati oktatás

A gyakorlati oktatások előre egyeztetett helyszínekről és időpontban indulnak. A helyszínek megközelítése egyénileg történik. A találkozót követően az erdőlátogatás szabályait betartván, begyűjtünk minden olyan gombafajt, amit érdemesnek találunk további vizsgálatra vagy étkezésre. Az erdőben gyűjtött gombákat a kirándulás végén átnézzük és részletesen megbeszéljük hogy mi az a gombafaj amit találtunk, illetve ehető vagy sem. A kiránduláson gyűjtött étkezési gombákat alapos vizsgálat után mindenki hazaviheti.

A gyakorlati oktatás helyszíneit és időpontjait az alább gombra kattintva láthatod! 

Gomba-szakellenőr tanfolyam vagy alapfokú tanfolyam?

Általában nagy dilemma a kezdő gombászok körében hogy milyen képzést is válasszanak. "Legyek gombaszakértő, vagy járjak alapfokú tanfolyamra hogy megalapozzam a tudásom és utána válasszam végzettséget biztosító képzést?"

Lássuk a különbségeket!

A gomba-szakellenőr tanfolyam végzettséget biztosít számodra. A képzés végeztével vizsgát tehetsz, majd a sikeres vizsga után a NÉBIH-nél bejelentett helyszínen és időpontban űzheted a gombaszakellenőri tevékenységet. Akkor érdemes választanod, ha piacon szeretnél dolgozni hivatalos gombavizsgálóban, vagy egyéb más helyszíneken szeretnéd az emberek által gyűjtött gombákat bevizsgálni.

Az alapfokú tanfolyam felkészít téged arra, hogy könnyedén felismerd és el tudd különíteni az ehető és mérges gombákat, viszont nem jogosít fel semmilyen gombavizsgálati tevékenység végzésére.

Mi a különbség az elméleti és gyakorlati anyag között?

Az alapfokú tanfolyam elméleti tananyaga annyiban különbözik a gomba-szakellenőr képzés tananyagától, hogy a piaci árusításra vonatkozó jogszabályokat nem tartalmazza. A rendszertan, szervezettan, morfológia, toxikológia modulok teljesen megegyeznek. Az online képzésben jelenleg 72, a legfontosabb ehető és mérgesgomba határozóvideója érhető el (A fejlesztés folyamatos, később több is lesz). Ez bőven elég ahhoz  hogy magabiztosan tudj gombászni és felismerd az étkezési szempontból legfontosabb gombákat. A szakellenőr tanfolyamon kb. 200 fajt tanítanak, viszont kezdőként nem biztos hogy mindegyik fontos számodra. Az online tananyag tartalmaz olyan videókat is amik csak a mi képzésünkben elérhetők. Külön foglalkozunk a gombanemzetségekkel is amit más oktatási rendszerek nem tanítanak, pedig a gombahatározás legeslegfontosabb lépése a nemzetségek felismerése. Enélkül az ismeret nélkül nem lehet gombát határozni! Jelenleg 33 gombanemzetség videót találsz az oldalon. A gyakorlati oktatás mindkét képzés esetén ugyanúgy zajlik.