Online gombaismereti képzés 80 lecke 1 fő részére

Nincs raktáron

Megismerheted a gombák kialakulásuk körülményeit, életmódjukat, felépítésüket, szaporodásukat és egyszerűsített rendszertanukat. Ezen kívül megtanulhatod a pontos gombahatározást lépésről-lépésre...

Ennél az ajánlatunknál az online képzés megvásárlását követően, a vásárlástól számított 6 hónapon keresztül tudsz hozzáférni a videókhoz!
Ha korlátlan hozzáférést szeretnél, abban az esetben válassz a másik 3 ajánlatunk közül!14.500 Ft 29.000 Ft

Ismertető leírás:
Az online gombatanfolyam 80 videóleckéje által betekintést nyerhetsz a gombák csodálatos világába. Megismerheted kialakulásuk körülményeit, életmódjukat, felépítésüket, szaporodásukat és egyszerűsített rendszertanukat. Ezen kívül megtanulhatod a pontos gombahatározást lépésről-lépésre. Továbbá a toxikológia keretein belül foglalkozunk a gombamérgekkel, gombamérgezésekkel és azok típusaival is. A gombahatározó videók 56, hazánkban gyakori és étkezési szempontból jelentős gombafajt mutatnak be nagy részletességgel.
Még több részlet lejjebb található!


  • A képzés díját átutalással teljesítheted.
  • Ha nem tudsz utalni, akkor lehetőséged van bármely K&H bankfiókban személyesen befizetni a nevünkre és a megadott bankszámlaszámra (ezt a megrendelési folyamatban, a fizetési mód kiválasztásánál tudod majd beállítani). Vagy bármely postán "telepített utalványként" átküldeni nekünk az összeget.
  • Az összeg beérkezése után regisztrálunk az online tanterembe és e-mailben küldjük a belépéshez szükséges adatokat.

Elméleti anyag leckecímei

Szervezettan, rendszertan, toxikológia, élőhelyismeret

A gombák kialakulása - A nagygombák életmódtípusai - Alkotó anyagok - Testszerveződés - Rendszerezés - Szaporodás - Termőtesttípusok - Kalap határozóbélyegei - Trámatípus meghatározása - Lemezek határozóbélyegei - Tönk határozóbélyegei - Részleges és általános burok ismertetése - Általános tudnivalók - Gombamérgek ismertetése - Gombamérgezések ismertetése - Újabban felfedezett mérgesgombák és mérgezési típusok - A gombagyűjtés szabályai - A gombák gyűjtése - Élőhely ismeret - Galambgomba összefoglaló - avagy melyik ehető? - Csiperke összefoglaló - avagy melyik ehető? - Őzlábgomba összefoglaló - avagy melyik ehető? - mikroszkópos határozásról röviden


Gombahatározó leckék

Áltrifla fakó - Áltrifla rőt - Cölöpgomba begöngyöltszélű - Csengettyűgomba barna - Csengettyűgomba sárga - Csigagomba szagos - Csiperke ízletes - Csiperke karbolszagú - Döggomba nagy - Érdestinóru tölgyfa - Érdestinóru vörös - Fenyőtinóru szemcsésnyelű - Fülőke széleslemezű - Fülőke téli - Galambgomba dióízű - Galambgomba kékhátú -  Galambgomba varashátú - Galambgomba szenes - Galóca citrom - Galóca gyilkos - Galóca párduc - Galóca piruló - Gereben sárga - Gyűrűstinóru sárga - Júdásfülgomba - Kénvirággomba sárga - Keserűgomba fehértejű - Kénvirággomba sárga - Kígyógomba sárgástönkű - Kucsmagomba ízletes - Laskagomba kései - Májgomba - Őzlábgomba húsbarnás - Őzlábgomba nagy - Papsapkagomba vörösbarna - Pereszke bükki - Pereszke fenyő -  Pereszke lila - Pereszke májusi - Porhanyósgomba fehér - Pókhálósgomba mérges - Pöfeteg pikkelyes - Rókagomba sárga - Szegfűgomba mezei - Tinóru arany - Tinóru farkas - Tinóru hamvas - Tinóru kesernyés - Tinóru sátán - Tinóru változékony - Tölcsérgomba szürke - Tölcsérgomba világító - Trombitagomba sötét - Tuskógomba csoportos - Tuskógomba gyűrűs - Vargánya ízletes

Tudnivalók

Amit jó tudni kezdőként

Mivel a gombák erősen vízhez kötött élőlények, ezért megjelenésük nagyban függ az időjárástól. Vannak évek, amelyek csapadékosabbak, ilyenkor több gombával találkozhatunk és gyakorlati tudásunk nagymértékben fejlődhet, amennyiben megfigyeléseinkre a következő évben, vagy évek múltán is emlékszünk. Most bizonyára felteszed a kérdést, hogy mit értek az alatt, hogy évek múltán.

A csapadékban szegényebb években kevés a termőtest, vagy egyes fajok terméshulláma akár el is maradhat, tehát 2-3 év is eltelhet mire találkozol ugyanazzal a gombafajjal. Ilyenkor érezheted csak igazán az elmélet és az ismétlés fontosságát.

Különbségek a hagyományos és online oktatás között

Annak ellenére, hogy a kiváló oktatók, a társaság és a nagyszerű szervezés miatt nagyon élveztem a részvételt minden olyan gombatanfolyamon, amire kezdőként beiratkoztam, szinte azonnal észrevettem, hogy valami hiányzik ahhoz, hogy a tanfolyamokon tanultak igazán maradandók legyenek.

Lássuk mi is az! A hagyományos alapfokú és középfokú oktatási rendszerekben számtalanszor elhangzik, hogy a gyakorlat a legfontosabb a gombaismeretben, de valójában a tanuláshoz elengedhetetlen a magával ragadó elméleti anyag is. Az elmélet fontosságának háttérbe szorítása nagyrészt annak köszönhető, hogy a régimódi oktatás időbeli keretek közé van szorítva. Az anyagot csupán egy alkalommal hallgathatod végig, ami valljuk be egy ilyen összetett feladat esetében, mint a gombahatározás - főleg egy kezdő számára - nem feltétlenül elegendő.

Ezt már csak a terepi tanulással lehet orvosolni, ami valóban nagyon fontos és végül is ez a gombászás lényege - de, ahogy azt fentebb írtam: nem minden évben áll rendelkezésünkre az összes olyan gombafaj, amit szeretnénk megismerni, és ha csak a tanfolyamot követő évben, vagy később találkozunk a keresett gombával, mindenképp elméleti tudásunkra kell hagyatkoznunk. Ha ez a tudás kevésbé megalapozott, vagy hiányos, akkor rengeteg nehézségbe ütközhetünk.

Pályafutásom legelején ezt a saját bőrömön tapasztaltam! Úgy gondolom, hogy főként az itt felsorolt hiányosságoknak tudható be, hogy számtalan gombász kerül ki úgy a néhány hetes illetve hónapos alapfokú és gomba-szakellenőr tanfolyamokról, hogy nincs meg a megfelelő, stabil és maradandó ismerete.

Nagy örömömre ez a több évtizede változatlan rendszer, néhány úttörő kollégámnak és jómagamnak köszönhetően lassan, de biztosan változik, és tanfolyamaink és oktatási módszereink az új szemléletnek köszönhetően sokkal érthetőbb, egyre modernebb, látványosabb és élvezhetőbb lehetőséget kínálnak hallgatóink számára.

Online oktatás

Az online képzés nagyszerű lehetőség arra, hogy szorosabbra fűzd az elmélet és a gyakorlat kapcsolatát, ezáltal megkönnyítve és felgyorsítva az egész tanulási folyamatot. A teljes kép és hanganyag gombaszezon közben, és azon kívül is rendelkezésedre áll. Kiváló fotókkal, érthető magyarázatokkal, hasznos linkekkel és határozókulcsokkal kiegészített tananyag, amit bármikor ismételhetsz, és ami a legfontosabb hogy a gyakorlattal egyidőben is használhatod.

A felület úgy lett kialakítva, hogy gombahatározásra is alkalmas legyen, akár egy könyv, viszont információtartalma egy hasonló fajszámot tartalmazó szakirodalom többszöröse. Továbbá nagy előnye, hogy az online elméleti oktatást csak egyszer kell megvásárolnod (amennyiben a korlátlan csomagot választod) és, ha a következő évben is szeretnél velünk túrázni, akkor már csak a gyakorlatot kell fizetned.

Ha belegondolsz ez ma Magyarországon nem csak a legmodernebb, de egyben a legköltséghatékonyabb megoldás is. A néhány alapfajt hamar megtanulhatod, felismerheted, de ha mélyrehatóbban szeretnél belemerülni a gombák rejtélyes világába, akkor legalább 2-3 év folyamatos gyakorlás ajánlott.

Terepgyakorlataink főleg a Vértesben, Gerecsében, Mátrában, Bakonyban és a Vendvidéken kerülnek megrendezésre. Ritkább esetben a Börzsönybe és a Mecsekbe is ellátogatunk.

Egy új szemléletű és szemléltetésű tantermi oktatás

Az online képzésnek rengeteg előnyét élvezheted, de akadnak olyan hallgatók, akik szívesebben ülnek be tantermi oktatásokra és hallgatják végig az előadásokat. Ennek fényében a mai napig tartok tanfolyamokat az ország különböző pontjain. A tantermi oktatás anyagát, csodás fotókból összeállítva és évről-évre fejlesztve azt, sikerült kialakítanom egy olyan látványos és szintén új szemléletű és szemléltetésű bemutatót, ami minden hallgató számára élvezetes, könnyen érthető és tanulható.

Ha tantermi oktatásra jelentkezel, abban az esetben is hozzáférést biztosítok számodra 80 olyan videóleckéhez, ami a kezdők számára a legfontosabb információkat tartalmazza. Ezen kívül minden hallgatónknak 1x20 perc egyéni konzultációra van lehetősége Messengeren keresztül. Így a képzés után sem maradsz magadra a tanulásban.
Amennyiben a tanfolyam után mégis szeretnéd megvásárolni az online képzést is, ez esetben 20% kedvezményt írunk jóvá.

Tervek és fejlesztés

Online oktatótermünkbe folyamatosan újabb és újabb hazai fajok videói kerülnek feltöltésre. Mivel az év egy részét a Dominikai Köztársaságban töltöm, és az országban fellelhető gombák iránt is intenzíven érdeklődöm, ezért néhány, a szigeten előforduló faj határozóvideóját is szeretném elkészíteni, melyek által betekintést nyerhetsz Közép-Amerika gombavilágába.


A tanfolyamok tematikája, tartalma, videó anyaga (továbbiakban: Oktató anyag) szerzői jogvédelem alatt áll. Amennyiben az Oktató anyagot nyomtatott médiumokban, nyilvános előadásokon, vagy bármilyen írott módon, illetve szóban, előadáson a szerző - Fél Attila - írásos engedélye hiányában bizonyíthatóan észleljük, az 1999. évi LXXV. törvény, valamint a 2012. évi C. törvény 385.§ alapján jogi eljárás megindítását kezdeményezzük, továbbá a jogosulatlan felhasználás napidíja is felszámolásra kerül. Ennek díja 200.000 HUF/nap/kép/ videó/ mondat. A tanfolyam ismeretterjesztő jellegű. Szakképesítést nem ad. A vadon gyűjtött gombákat, minden esetben meg kell mutatni gomba-szakellenőrnek!