Bemutatkozás

Fél Attila

Gomba-szakellenőr, a képzés alapítója és oktatója, a Gombavarázs című könyv szerzője, és hazánk első online gombatanfolyamának megalkotója.

A természet szeretete már gyermekkoromban is meghatározó szerepet játszott életemben. Amikor csak tehettem, az erdőt jártam és a különféle élőlények sokaságát csodáltam, vizsgáltam. A legtöbb figyelmet mindig is a gombáknak szenteltem.

2012 őszén iratkoztam be gomba-szakellenőr képzésre és a sikeres vizsgát követően, 2014-ben, egy felsőfokú tanfolyamon folytattam tanulmányaimat.

2014-től tartok tanfolyamokat és vezetek gombásztúrákat a környék erdeiben, az ország különböző területein és néha külföldön is. 2018 januárjában elindítottam online gombatanfolyam weboldalamat, ami Magyarországon forradalmi újításnak számít. Mivel az év egy részét a Dominikai köztársaságban töltöm, az országban fellelhető gombafajok iránt is intenzíven érdeklődöm. Kutatásaimat az ország északnyugati részén folytatom, főleg Puerto Plata tartományban.

A legfontosabb számomra, hogy a gombászok jól érezzék magukat és mindemellett minőségi tudásra tegyenek szert; tanfolyamaink és kirándulásaink magas színvonalúak legyenek.

Eddigi munkásságom során örömmel tapasztalom, hogy tanfolyamaimon végzett gombásztársaim évről-évre velünk tartanak, és így egyre népesebb csapat járja az erdőt-mezőt.

Herczeg Tímea

Gomba-szakellenőr, túravezető, a Duna-Ipoly Nemzeti Park polgári természetőre és tanfolyamunk gyakorlati oktatója.

Életem első felében igazi nagybetűs városlakó voltam. Akkor vett fordulatot az életem, amikor megismertem a párom, aki elvitt gombát keresni a kedvenc erdőterületére. Kirándultam, fényképezgettem és az erdő szerelmese lettem. 2014-ben Túravezető-vizsgát is tettem. A túrák során felkeltették érdeklődésemet a gombák, ezért beiratkoztam egy gombaismerő tanfolyamra. Az alapok megszerzése után, többet akartam tudni ezekről a csodálatos élőlényekről, ezért 2016-ban gomba-szakellenőr képzésen vettem részt. A tanfolyam ideje alatt, amikor csak tehettem, reggeltől-estig az erdőt jártam. Az elmúlt 20 évben fokozatosan lettem a természet szerelmese, ma már védője is: 2017 óta polgári természetőrként is tevékenykedem, a Duna-Ipoly Nemzeti Park színeiben. A családtagjaimnak és barátaimnak évek óta szervezek túrákat az ország különböző hegységeibe.  Őszinte szeretettel nézek egy-egy gombára étkezési értékének figyelembe vétele nélkül, de be kell ismernem, hogy az ehető gombák állnak hozzám a legközelebb. Gyűjtöm az általam készített gombás ételek receptjét, tervem egy mindenki által szerethető erdei gombás receptkönyv megírása. Célom a folyamatos fejlődés, további új ismeretek megszerzése és nem utolsó sorban a tudásom átadása.

Sándor Attila

Gomba-szakellenőr, szarvasgombász, alkalmazott környezetkutató és tanfolyamunk gyakorlati oktatója.

Mindig is hívott a természet, a gombák világa különösen izgalmasnak ígérkezett. A hívásnak engedve 2012-ben gombaszakellenőri végzettséget szereztem, majd szarvasgombász végzettséget. 2015-ben fejeződött be a Magyar Mikológiai Társaság felsőfokú gombaismerői tanfolyama, diplomamunkámban a "Nagygombák határozásának egyes tudományos módszerei"-vel foglalkoztam. 2016-ban alkalmazott környezetkutató végzettséget szereztem a Szegedi Tudományegyetemen, szakdolgozatomban a Körös-éri Tájvédelmi Körzet gombavilágát mutattam be. 2018-ban Okleveles környezetkutató MSc diplomát szereztem.

Gombaismereti oktatást végzek, kollégáimmal létrehoztuk a Szegedi Gombaismereti Oktatás rendszerét, amelyben nagy hangsúlyt kap az élőhelyismeret, a terepi munka és a Dél-Alföld különleges és egyedi gombavilága valamint a gombavédelem. A Szegedi Tudományegyetemen változatlan tematikával és tartalommal Terepi gombaismeret tárgyként elérhető a hallgatók - szűk köre - számára.